flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як суди розглядатимуть справи в умовах локдауна і карантину: нові рекомендації Вищої ради правосуддя

09 квітня 2021, 08:34

Вища рада правосуддя 1 квітня 2021 року затвердила уніфіковані рекомендації для судів всіх інстанцій і юрисдикцій щодо безпечної роботи в умовах карантину.

       Дані рекомендації, як випливає з повідомлення Ради правосуддя, розроблені спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектора громадянської безпеки України.

          В цілому, рекомендації, затверджені  Вищою радою правосуддя, зводяться до наступних моментів:

 1) забезпечення доступу до правосуддя шляхом забезпечення онлайн-трансляцій судових засідань в мережі Internet.

 2) У випадках, якщо учасник судового процесу хоче взяти участь в засіданні шляхом відвідування суду (і відповідне клопотання надійшло до суду), то суд повинен забезпечити розгляд справи в присутності учасника процесу.

 3) Суди повинні забезпечити безперервне розгляд невідкладних справ і клопотань.

 4) Терміновість розгляду справи може визначатися самим суддею в залежності від поточної епідеміологічної ситуації в районі, де знаходиться суд.

 

5) Кількість судових засідань (що проходять безпосередньо в залах судових засідань за участю сторін) протягом робочого дня рекомендується зменшити.

6) При необхідності бажано розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження.

7) Суддя може запропонувати учасникам процесу перенести засідання на інший час у зв'язку з карантинними обмеженнями.

8) Рекомендовано впровадити ознайомлення учасників судових процесів з матеріалами судових справ в дистанційному режимі шляхом направлення їм сканованих копій матеріалів судової справи на електронну пошту, вказану у відповідній заяві. При цьому заяви про ознайомлення з матеріалами справ суду рекомендується приймати як в електронному, так і в паперовому (поштовому) вигляді. А для того, щоб уникнути скупчення людей в судах, апаратів судів рекомендовано організувати процес ознайомлення сторін з матеріалами справи безпосередньо в судах за попереднім погодженням.

9) Рекомендовано припинити всі заходи, не пов'язані з процесуальною діяльністю судів і забезпеченням діяльності органів судової влади - круглі столи, семінари, дні відкритих дверей і т. д. при цьому підвищення кваліфікації суддів в Національній школі суддів повинно проводитися в онлайн-режимі.

10) Необхідно не допускати до суду осіб з температурою тіла понад 37,2 градуса і ознаками респіраторних захворювань, а також без захисних індивідуальних масок.

11) Судам рекомендовано організувати гнучкий графік роботи суддів та працівників апарату судів. Зокрема, передбачити дистанційний графік роботи для частини працівників апаратів судів.

12) Рекомендовано встановити чергування суддів для розгляду невідкладних процесуальних питань.

13) Необхідно обмежити особистий прийом громадян головами судів.

14) Важливо не допускати до роботи безпосередньо в суді суддів і працівників апарату, що мають підозру на захворювання коронавірусів.

15) Рекомендовано організувати прийом документів від відвідувачів судів шляхом організації відповідних пунктів на вході в суди.

16) Рішення про допуск до суду осіб, які не є учасниками процесу, віддається на розсуд головуючому судді. Допуск журналістів в судові засідання може здійснюватися тільки при обліку можливості їх вільного розміщення в залі судових засідань.

17) Важливо забезпечити дотримання відвідувачами судів дистанції не менше ніж в два метри.

18) Судді та сторони в процесі в судових засіданнях повинні обов'язково користуватися масками.

19) При допуску в будівлю суду у суддів, працівників апаратів судів та відвідувачів, обов'язково повинна вимірюватися температура тіла, а суди повинні бути обладнані антисептиками загального користування, мати рідке мило з паперовими рушниками.

20) Кожні дві години приміщення судів повинні провітрюватися, а протягом усього робочого дня повинні оброблятися антисептиками дверні ручки, кнопки ліфтів і т. д.

21) У разі виявлення у відвідувачів суду ознак короновіруса, такі відвідувачі повинні бути або видалені з суду або ізольовані прямо в суді в окремому приміщенні.

22) Судді та працівники апарату повинні бути забезпечені масками з розрахунку одна маска на три години роботи. Також в кабінетах повинні бути антисептики і гумові захисні рукавички.