flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розглянула питання щодо ліквідації місцевих загальних судів та утворення окружних судів

22 грудня 2017, 13:46

Вища рада правосуддя 21 грудня 2017 року розглянула питання щодо ліквідації місцевих загальних судів та утворення окружних судів.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька поінформувала, що згідно з частиною другою статті 125 Конституції України суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до частин першої, другої статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Згідно з частиною третьою статті 17 Закону систему судоустрою складають місцеві суди, апеляційні суди, Верховний Суд.

Частиною першою статті 21 Закону визначено, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

Пунктом 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону передбачено, що районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

До впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції України щодо децентралізації влади, але не довше ніж до 31 грудня 2017 року, утворення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює Президент України на підставі та у порядку, що визначені законом (підпункт 6 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України).

18 грудня 2017 року з Адміністрації Президента України надійшли листи від 15 грудня 2017 року № 02-01/2142 та № 02-01/2143 із проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя щодо проектів указів Президента України «Про ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружних судів».

Зазначеними проектами передбачено ліквідувати 142 місцевих загальних суди та утворити 74 окружні суди.

Вища рада правосуддя ухвалила вважати за можливе ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружних судів, запропоновані у проектах указів Президента України, надісланих до Вищої ради правосуддя листами від 15 грудня 2017 року № 02-01/2142 та № 02-01/2143.

Вища рада правосуддя